Предимствата на течната хидроизолация за покрив

Покривната хидроизолация е едно от най-важните защитни изпълнения, които трябва да се направи, за да се осигури защита от вода и влага на цялата сграда – независимо дали е битова, комерсиална, индустриална или от друг вид.

Независимо дали се опитвате да рехабилитирате съществуващата хидроизолация на покрива, да поправите дефектни или повредени части, или да поставите напълно нова хидроизолционна система, допускането на просмукване на вода е неприемлив риск за целостта на вашата сграда.

Днес можете да изберете най-различни по характер на продукта хидроизолационни системи: течни, битумни, ролкови, мембранни. Всяка от тях има своите предимства и недостатъци и е предназначена за различни видове покриви. Някои хидроизолационни настилки са предназначени за ниско скатни покриви, други са плоски покриви, трети за двускатни покриви и т.н. В тази статия ще разгледаме малко повече самите предимства свързани с поставянето на течна хидроизолация на покрив.

Предимства на течната покривна хидроизолация

Една от най-успешните водоизолационни настилки са свързани с течните методи за водна изолация. Методът на течната хидроизолационна мембрана е свързана с нанасянето на тънко покритие, което като система обикновено се състои от грунд и два слоя горно покритие, нанесено чрез пулверизиране, валяк или мистрия. Предлага по-голяма гъвкавост от видовете хидроизолации на циментова основа. Затова в днешно време се използва по-интензивно, особено при плоски и ниско скатни покриви.

течна хдроизолация течна хдроизолация

По-бързо време за изграждане върху зелен покрив, обърнат покрив, плосък покрив и върху големи пространства.

Често е по-лесно и по-бързо да се нанася течна хидроизолация, вместо да се монтират хидроизолационни листови мембрани, тъй като рязането на листовете във форма и грижата за детайлите и проникването често изисква време и умения. Например, за някои проекти може да отнеме между два до три дни, за да инсталирате листова мембрана на голяма площ с екип от трима души. За сравнение, същият екип може да монтира върху голяма площ течна хидроизолация, нанесена чрез пръскане за един ден, в зависимост от използвания продукт.

Безшевен външен вид на покрива

Най-често срещаните места, където хидроизолационните решения се провалят, са фугите и шевовете. Нанесената с течност хидроизолация може да преодолее този проблем. Когато се нанася, със или без армировка, се разпространява, за да покрие цялата повърхност и се втвърдява, за да образува непрекъсната мембрана, така че да няма шев, през който водата може да проникне.

Гъвкава и адаптивна хидроизолационна система

Може да бъде трудно да изрежете сглобяеми хидроизолационни листове, за да паснат на повърхността, която ще бъде хидроизолирана, и да гарантирате, че няма рибни устия или кухини в мембраната по време на монтажа. Течните хидроизолационни системи преодоляват това предизвикателство. Те просто отговарят на формата на конструкцията. Това позволява хидроизолационният разтвор да бъде 100% наистина монолитен, като преодолява уязвими точки като фуги и се адаптира към малки несъвършенства в повърхността, която защитава.

Универсалност на хидроизолационната настилка

Архитектите предпочитат безкрайни възможности за проектиране и не искат тяхната креативност да бъде възпрепятствана от твърди хидроизолационни решения. От множество тръби и канали на зелен покрив до стотици капандури на стандартен покрив, течната хидроизолация работи най-добре за много проекти, защото е проектирана да бъде 100% монолитна, съответстваща на иначе предизвикателни проекти.

Висока производителност

Както при листовите мембрани, решенията за течна хидроизолация се предлагат във всички видове нива на производителност. Комбинацията от физически хидроизолационни свойства (т.е. твърдост, якост на опън, якост на разкъсване, удължение и т.н.), както и тяхната лекота на използване и бързо нанасяне ги правят идеалното решение за предприемачи, за проектанти, за архитекти.