7 неща, които трябва да знаете, при избор на винилови подови настилки

Популярността на виниловите подови настилки расте значително през последните години, тъй като те имат голямо приложение в много области.

Fatra NFE WoodМакар понякога да са бъркани с ламинат, конструкцията им е различна, тъй като те са изработени от PVC. Ето какво трябва да обърнете внимание, когато решите да купите този тип настилки:

  1. Приложение.

Преди да се спрете на този тип настилка, трябва да сте наясно къде точно искате да я използвате. Поради своята издръжливост, за която вече споменахме, виниловите плочки са чудесен избор за много от помещенията в дома ви. Такива например са кухнята, банята, спалнята, килера, където е пералнята ви, и дори мазето.

  1. Видове винилови настилки.

Виниловите подови настилки се предлагат в два вида – листови подови настилки и подови настилки с плочки, които са с различни размери. Тези от първия тип са водоустойчиви и лесни за инсталиране. Другите пък  възпроизвеждат външния вид на керамичните плочки, но са по-икономични от тях.

  1. Видове винилови покрития.

Има 3 вида покрития за винилови подови настилки, всички от които осигуряват красив краен резултат. Коя от тях ще изберете зависи от помещението, където ще я поставите, както и от предназначението. Ето и видовете:

– Винилово покритие без восък: Това е най-лекият тип и е чудесен за зони с лек трафик и минимално излагане на мръсотия и влага;


– Полиуретаново покритие: Това покритие е по-тежко и по-издръжливо, като може да издържи на умерен трафик, а също така е устойчиво на надраскване и лесно се почиства;

– Подобрено полиуретаново покритие: То е най-здравото и може да понесе най-тежкия трафик, като е силно устойчиво на драскотини и петна. Радва на траен блясък, като за целта не е необходима постоянна грижа.

  1. Издръжливост.

Виниловият под се слави с добрата си издръжливост, като понася и по-голямо натоварване, когато е монтиран според указанията. Разбира се, нищо не е вечно и слънчевите лъчи могат да доведат до избледняването му. Ето защо, за да удължите живота на пода в дома си, е препоръчително той да не е изложен на директно слънце. За целта може да използвате щори или завеси, за да го предпазите.

  1. Удобство.

Винилът е предпочитан за дома, не само заради голямата си издръжливост. Когато ходите върху такъв под, се чувствате удобно, защото го усещате по-мек в сравнение с някои други видове настилки. По-скъпите винилови покрития пък дори имат способността да поглъщат звука и да действат шумоизолиращо.

  1. Поддръжка.

До голяма степен виниловите подови настилки са предпочитани именно заради лесната си поддръжка. Първо изметете пода, за да съберете големите боклуци, а след това просто го изтъркайте с влажна кърпа, като използвате и подходящ препарат за почистване на винилови подове.

  1. Дизайн

Някои биха казали, че разнообразието в дизайна на виниловите подови настилки е най-голямото им предимство.

Универсалността на винила го прави любим на собствениците на жилища. С толкова много различни цветове и модели на винилови настилки, вашите възможности са почти безкрайни. Със своята издръжливост, икономична цена и лесна поддръжка, виниловите настилки са много популярен избор за хора, които искат да подобрят външния вид на жилището си.