Бояджийски услуги или проект “Направи си сам”?

Боядисването на апартамент, къща, офис или каквото и да било помещение е интересен казус.

Лакова боя на водна основа Aquavit Eco - Гръцки бои Vitex - Строителни бои в Образцов ДОМ - Магазин за строителни материалиЗащо? Много простичък е отговорът – винаги или някой ще се подпре с мръсни пръсти, или има следи от ожулване, някой друг дефект от неуспешен дюбел или просто произшествие от некачествена боя и бояджийски услуги. Какво да правите? Потърсете добър бояджия, който да огледа на място обекта или да ви консултира с професионално отношение. Важно е да знаете, че всичко се поправя и дишайте спокойно. Има толкова напреднали методи за нанасяне на боя, толкова добри производители на самите бои и толкова голямо разнообразие от цветове. Не че е лесна игра, но определено днес повечето проблеми имат рационални решения. 

Полезен бояджийски съвет

Един полезен съвет е да записвате някъде цветовете, които използвате при боядисването на жилището или помещението. Тези кодове от палитрите ще са полезни за по-бързо определяне на цвета и създаване на нова боя с минимални разлики или почти 100% идентичност. Аз, например, все още имам една кофичка в килера. Дори помня откъде поръчахме боята и най-вероятно скоро ще трябва да отделя време да потърся коректен “доставчик” на бояджийски услуги. Вие пазите ли си номера на боята?

Ако не пазите цветовия код на боята – не влизайте в излишно търсене, което ще ви спести нерви. Просто се обадете на коректен специалист, който може да ви насочи към също толкова коректна фирма за бои и лакове, която да ви даде пък каталог. Както вече казахме – спокойно, всичко е поправимо. 

Един бърз пример. Поради ремонтни дейности на улицата пред нашата кооперация, майсторите към общината просто по невнимание свалиха външното тяло на един климатик, което беше последвано и от леко надиране на стената. Съответно – трябваше да се разчита на бояджийски услуги. Хората бяха коректни и просто се обадиха на бояджия, който дойде на място и наложи различни макети и мостри на цветове. Така след броени дни имахме нова (поправена) стена и боядисана с 1:1 идентичен цвят. Разбира се, тези разправии можеха да се спестят, но така е трябвало да стане.

Сами ли да боядисвате, или да се обадите на бояджия?

36636391 – painting walls in empty room. renovation house

Вие как мислите? По-скоро, как оценявате уменията си, защото някои стени и повърхности са супер лесни за боядисване. Аз си боядисах сама например дървените столове и маса на терасата, беше елементрарно. Но за интериора определено ще си се обадя на специалист, който да извършва бояджийски услуги на релевантни цени. Знам, че за всяка услуга си има професионалист и предпочитам, докато си пия кафето навън – някой да свърши тази задача. Рационалните действия улесняват живота. 

Ако, разбира се, вие сте майстор бояджия или имате опит – защо да не се впуснете в ново приключение или да не помогнете на приятел. Въпрос на личен избор е, но винаги използвайте хубави материали. Нанасяйте коректно боята и най-вече дайте й достатъчно време да изсъхне, като съобразите и метеорологичните условия. Знаете и за отворения прозорец, който се оставя, за да циркулира въздухът? Сигурно сте запознати и с новите техники за нанасяне на боя, така че ако имате време и желание – пробвайте сами. Ако ви се струва по-трудоемко – просто се обадете на специалист за бояджийски услуги. Успех!